Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här åker SVT:s reporter till adressen som säkerhetsbolaget uppgett på sin hemsida och i avtalen med Södertälje kommun. Foto: Kalle Thulin/SVT

Följ SVT:s jakt på säkerhetsbolaget bakom bakgrundskontrollerna

Publicerad

SVT:s granskning visar att varken rätt avtal eller konsekvensbedömning fanns på plats när bakgrundskontrollerna började genomföras. Det väcker frågor om säkerheten kring hanteringen och behandlingen av personuppgifterna. När SVT söker säkerhetsbolaget visar det sig att de endast har en postbox på den uppgivna adressen.

Enligt avtalet mellan Södertälje kommun och det företag som fick i uppdrag att utföra bakgrundskontrollerna, Nordic Aigis AB, ska företaget vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda personuppgifterna.

Kommunen har rätt att granska bland annat företagets lokaler och it-system för att se till så att företaget sköter säkerheten.  Elof Hansjons (S) personalutskottets ordförande vet inte om det gjorts.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

– Jag är egentligen fel person att ge ett svar på den frågan.

Hör mer om hur Hansjons (S) informerats om säkerheten kring personuppgifterna och bakgrundskontrollerna i videon nedan.

SVT har sökt Södertälje kommuns HR-avdelning och säkerhetsbolaget Nordic Aigis AB och ställt frågor om hur säker hanteringen av bakgrundskontrollerna varit, men de har hittills inte velat svarat på våra frågor.

I videon ovan besöker vi kontorshotellet där Nordic Aigis AB uppgett sitt adress och försöker få kontakt med företaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT inte kan få svar direkt från tjänstepersonerna som varit med i processen i att införa bakgrundskontrollerna om säkerheten kring personuppgifterna berättar Elof Hansjons (S), personalutskottets ordförande, om den information han fått från förvaltningen. Foto: Aida Arslanovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet