Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan motiverar Boel Godner (S) varför hon tycker de utökade bakgrundskontrollerna är motiverade. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Efter kritiken mot bakgrundskontrollerna – Södertälje kommun medger intrång i anställdas integritet

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, utreder just nu huruvida Södertälje kommuns utökade bakgrundskontroller av anställda bryter mot grundlagens skydd av den personliga integriteten. Och i sitt svar medger kommunen ett visst intrång.

– Men vi försvarar detta, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens orförande.

Det var i våras som kommunen började med att kontrollera samtliga av sina 7000 anställda samt nyanställda kontinuerligt mot brottsregistret. Södertäljebon Staffan Olsson JO-anmälde initiativet för att vara ett grundlagsbrott.

I samma veva påbörjade JO ett särskilt ärende där myndigheten bland annat krävt svar från kommunen på en rad ingående frågor om varför de gör bakgrundskontrollerna. SVT har begärt ut kommunens yttrande och där medges ett visst intrång i den personliga integriteten.

Hör Boel Godner (S) motivera varför de utökade bakgrundskontrollerna är motiverade, i klippet ovan.

Fakta JO:

Justitieombudsmannen granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

Källa: JO.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.