Södertälje kommun stoppade de omfattande bakgrundskontrollerna efter att JO konstaterat att de stred mot grundlagen. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Bakgrundskontroller snabbutreds – kan bli möjligt att använda polisens misstankeregister

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte bli möjligt att införa lika omfattande bakgrundskontroller av kommunanställda på det vis som Södertälje kommun gjorde. Det står klart när regeringen nu tillsätter en utredning efter att JO gav Södertälje rejäl bakläxa.

Efter att JO i höstas riktade skarp kritik mot Södertälje kommuns bakgrundskontroller och konstaterade att de saknade lagstöd meddelade regeringen att en utredning skulle tillsättas.

– Vi måste rycka ut till Södertälje och andra kommuners hjälp, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en debatt i riksdagen i december.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Ska kunna kontrolleras mot misstankeregistret

Under torsdagen tillsattes utredningen som ska undersöka om kommunerna ska få större möjlighet att kontrollera personer som erbjuds anställning mot polisregister. Det innebär belastningsregistret och misstankeregistret.

Utredaren får också i uppdrag att ta ställning till om det ska vara möjligt att även kontrollera personer som redan är anställda.

– Kommunerna har stora behov, vi ser dem och ska försöka tillgodose dem, säger Gunnar Strömmer på en pressträff under torsdagen.

Inga grundlagsförändringar

I sitt beslut konstaterade JO att Södertälje kommuns bakgrundskontroller saknade lagstöd och stred både mot Europakonventionen och grundlagen.

– Det vi gör nu att se till att kommunerna får lagstöd för vissa kontroller, det är inte fråga om några grundlagsändringar, säger Erica Wide som är pressekreterare för Gunnar Strömmer.

När Södertälje kommun införde bakgrundskontroller våren 2022 anlitade de ett externt bolag som fick ansvar för de över 8 000 anställdas personuppgifter. Företaget använde i sin tur en databas för att kontrollera de anställda för fyra typer av brott.

– Det specifika förfarandet som Södertälje kommun hade kommer inte bli tillåtet efter den här utredningen utan det handlar om möjligheter att kontrollera via polisregister, säger Erica Wide.

Får 8 månader att snabbutreda

Efter JO-kritiken i oktober valde Södertälje kommun att pausa sina bakgrundskontroller. Senare kom beskedet att de ska återupptas i slutet av februari men då bara vid nyanställningar.

Utredningen kommer att bedrivas inom ramen för snabbspår och ska redovisas senast den 31 oktober i år.

fAKTA: MISSTANKEREGISTRET

Misstankeregistret innehåller personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott. Det är endast den som är över 15 år som kan finnas med i registret. Registret innehåller bland annat namn- och adressuppgifter och uppgifter om de brott som misstanken avser.

Idag kan arbetsgivare endast begära ut registerutdrag ur misstankeregistret för arbete vid HBV-hem eller familjehem.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet