Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Maria Walde tänker om att hon och maken måste riva sin brygga. Foto: Fanny Asplund/SVT

Hennes brygga bryter mot strandskyddet – måste riva trots kommunens osäkerhet

Publicerad

Paret Walde i Mälarbaden i Eskilstuna måste riva sin brygga då den bryter mot strandskyddet. Det fastställs i en dom från Mark- och miljödomstolen. Men enligt paret har kommunen sagt att de inte behövde dispens – och kommunen medger att det har funnits oklarheter kring strandskyddet i området.

Avvikelserna i Mälarbaden upptäcktes när kommunen gjorde en tillsyn av strandskyddet i området. Maria och Joakim Walde fick då ett föreläggande om att riva bryggan. De överklagade till Mark- och miljödomstolen, som valde att gå på kommunens linje.

Ett 40-tal bryggor kan beröras

Men det är inte bara paret Waldes brygga som bryter mot strandskyddet enligt miljöinspektör David Aronsson. Han menar att det kan finnas omkring 40 bryggor i Mälarbaden som gör det.

Enligt Maria och Joakim Walde sa kommunen, när de sökte bygglov, att de inte behövde strandskyddsdispens. Det fanns inte heller någon upplysning om det i bygglovet.

Anmälan missades

Av domen framgår det dock att det står i bygglovet att de var tvungna att ansöka om vattenverksamhet från länsstyrelsen. Det gjordes aldrig, och kommunen menar att länsstyrelsen skulle ha uppmärksammat dem på strandskyddsfrågan om en sådan inkommit.

– Det hade ju naturligtvis förändrat situationen, så är det ju. Vi läste ju naturligtvis bygglovet, men utifrån den muntliga diskussionen vi hade med kommunen så trodde vi att det var det som gällde, säger Maria Walde.

Ärendet är överklagat

Enligt domen har kommunen i tidigare bygglov uttryckt att strandskydd inte råder, men att det i dagsläget inte finns några tveksamheter kring det.

Maria och Joakim Walde har överklagat sitt ärende till Mark- och miljööverdomstolen, som är den högsta instansen.

I klippet hör du Maria Walde reagera på beskedet att behöva riva bryggan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.