I klippet ovan berättar miljöinspektören David Aronsson att flera olovliga byggen i Mälarbaden kan komma att rivas. Foto: SVT

Strandskyddskampanj ska stoppa olovliga byggen vid Mälarbaden

Publicerad

Eskilstuna kommun drar igång en strandskyddskampanj i Mälarbaden för att öka kunskaperna hos de boende i området. Under de senaste åren har flera byggen genomförts trots att de strider mot strandskyddet.

– Vi har ju sett att det tillkommer nya avvikelser varje år vilket gör att det finns ett behov av att vi informerar om vad som faktiskt gäller, säger miljöinspektören David Aronsson.

Kampanjen inleds i slutet av maj och kommunen kommer att göra nya inventeringar i området. Hittills har kommunen hittat ett 60-tal möjliga avvikelser på 40 platser i Mälarbaden. Men Guy Ekholm, ordförande vid Mälarbadens samfällighetsförening, tror inte att det rör sig om så många fel som kommunen beskrivit.

– Jag är inte säker på att så många är avvikelser, det får man titta närmare på men vår ambition är att samarbeta och lösa de här frågorna, säger han.

Guy Ekholm, ordförande vid Mälarbadens samfällighetsförening. Foto: SVT

Ökad kunskap

Kommunen har haft liknande kampanjer i Tummelsta, Närsjö, Stora Knutstena och Borsökna Västra.

– I de områden vi har haft liknande kampanjer så är det just informationen som folk är tacksamma för, säger David Aronsson.

Kan söka dispens

För de boende som har olovliga byggen så finns det chans att söka dispens från strandskyddet.

– En del kan korrigeras i efterhand, det betyder att en olovlig åtgärd kan bli laglig i efterhand, säger Aronsson.

Vad hoppass du på att kampanjen ska leda till?

– Att det inte blir återkommande avvikelser som vi sett hittills. Det är besvärligt för oss, miljön och för de boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.