Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Lindstén om hur hennes kunder har börjat tveka kring köp och om vilka vilka faktorer som just nu gör det tufft för hennes verksamhet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu tvekar kunderna om köpen – märks hos företagen i Nyköping: ”Folk är livrädda”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många tecken på att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. En som märker att det går betydligt sämre sedan en tid tillbaka är Karin Lindstén som driver ett företag i Nyköping som producerar och säljer småhus.

– Kunderna vågar inte investera, säger hon.

Så sent som i augusti varnade regeringen för att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Faktorer som att elen blir allt dyrare, inflationen ökar, fortsatt höga drivmedelspriser och räntehöjningar gör att företagare runt om i Mälardalen och Sörmland är oroliga.

Karin Lindsténs företag fabrikstillverkar småhus och hon ser inbromsningar sedan en tid tillbaka.

– Vi påverkas på flera sätt. Det ena är att kunderna inte vågar investera, de är livrädda för de höga elpriserna bland annat. Det andra är våra produktionskostnader. Priserna på till exempel el blir ju högre och det påverkar jättemycket, säger hon.

Vittnar om oro

Karins företag är ett av dem som deltagit i en undersökning som organisationen Företagarna har genomfört i Stockholm, Sörmland, Västmanland och Uppsala. 61 procent av företagen säger att det är troligt att man kommer behöva bromsa alla investeringar.

– Det är jättejobbigt. Hjärnan går på högvarv för att hitta lösningar och möjligheter. Jag pratar just nu med nya delägare för mer kapital, för diskussioner med banken, pratar med samarbetspartner. Det är ett jättejobb vilket också gör att försäljningen blir lidande, säger Karin Lindstén.

I klippet hör du Karin Lindstén om vilka faktorer som just nu gör det tufft för hennes verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer