Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka saker som är vanligast att pantsätta på pantbanken i Eskilstuna. Foto: SVT

Högtryck på pantbank i Eskilstuna när levnadskostnaderna stiger

Publicerad

Höga levnadskostnader och högt guldpris skapar rusning hos pantbankerna när kunderna ska omsätta värdesaker till reda pengar.

– Det är nästan galet. Vi ser en storökning på belåningen och har massor att göra hela tiden, säger Anette Lillevars som driver Eskilstuna pantbank.

Ingen kan ha undgått att märka hur kostnaderna för mat, energi och annat stigit rejält under det gångna året. Många löste sina ekonomiska trångmål genom att besöka pantbanken.

Anette Lillevars tror att den ökade kundtillströmningen hos pantbanken kommer att fortsätta under året.

– I och med inflationen som är nu och höjda räntor, höjda elpriser och höjda matpriser. Det blir tufft för allt och alla, säger hon.

Högre pris på guld

Samtidigt som mycket i samhället har blivit dyrare så har även priset på guld stigit under året. Det gynnar den som har guld att pantsätta och kunderna får i dag bättre betalt för ädelmetallen än för ett år sedan.

– Guldet är på frammarsch uppåt, säger Lillevars.

Säljs av pantbanken

Att göra affärer med pantbanken innebär att kunden i utbyte mot sitt värdeföremål får låna en summa pengar. Om kunden betalar tillbaka lånet får hen tillbaka föremålet. Lyckas inte kunden betala sitt lån så säljs föremålen av pantbanken.

De allra flesta hämtar dock ut sina värdesaker och enligt Lillevars säljs bara runt fem procent av det som belånas.

I klippet berättar Anette Lillevars vilka saker som är vanligast att kunderna pantsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.