Maria har lärt sig svenska, cykla och simma sedan hon kom till Sverige för ett år sedan. Men hon saknar sin familj i Irak. Foto: Per Karlsson/SVT

Maria, 8, flydde från Irak för att slippa gifta sig med IS-terrorist

Uppdaterad
Publicerad

Maria är åtta år och kom som ensamkommande flyktingbarn till Sörmland för drygt ett år sen.

Familjen var rädd att hon skulle tvingas bli bortgift med en IS-terrorist och skickade därför iväg henne från Mosul.

Debatten om ensamkommande flyktingbarn handlar oftast om tonårskillar, men faktum är att mer än var femte barn som kommit hittills i år är en flicka.

Maria, som vi kallar henne, är en av dem.

#flykt

För drygt ett år sedan lämnade hon sina föräldrar och småsyskon i Mosul, Irak, för att inte riskera att bli tvångsgift med en IS-terrorist.

”När jag blev tio år skulle de komma och hämta mig”

– När IS kom blev det jobbigt, för de ville gifta sig med flickor som var tio år. En gång kom de till oss och sa att när jag blev tio år skulle de komma och hämta mig, säger Maria.

När vi får tag på Marias mamma i Mosul via telefon, berättar hon om en grannflicka i Marias ålder som blivit misshandlad till döds av IS och att IS tar flickor som är nio, tio år gamla.

Därför började de bli oroliga över vad som skulle kunna hända deras egen dotter.

– Jag oroade mig för min dotter och efter allt vi upplevt så skickade vi iväg henne. Folk här smugglar ut sina döttrar men jag är fattig och bad grannar som flydde med sina döttrar om hjälp, säger Marias mamma.

”Jag saknade mamma”

Så att för att inte riskera att deras dotter skulle bli bortgift, beslutade sig familjen för att skicka iväg Maria från Mosul och Irak.

En vän till pappan tog då med sig Maria på sin flykt mot Sverige, en flykt som blev strapatsrik.

– När vi kom på båten blev jag rädd och jag saknade mamma, säger Maria.

Men Maria klarade den farliga båtresan över Medelhavet och efter en lång resa genom Europa kom hon till slut fram till Sverige och Sörmland, där hon sedan ett år tillbaka bor i ett familjehem hos sin faster och farbror.

Saknar familjen

– Det går bra, inga problem. Hon har kompisar och verkar nöjd och leker, men hon tänker mycket på sina föräldrar och sina syskon, säger Said, som är Marias familjehemspappa.

– När jag pratar med dem då saknar jag dem jättemycket och de saknar mig, säger Maria.

Maria går nu i skolan och har snabbt lärt sig svenska, simma och cykla. Men hur framtiden ser ut det vet varken hon, hennes mamma, familjehemmet eller Migrationsverket. Detta eftersom handläggningstiden för ensamkommande är 466 dagar, och Maria ännu inte fått någon asylhandläggare.

Kommer aldrig att släppa mamma igen

När du pratar med mamma, pratar ni något om framtiden då, hur det ska bli när ni träffas?

– Ja, jag säger att ”jag kommer att krama dig och jag kommer inte att släppa dig en gång till, jag kommer att vara med dig hela tiden ”och hon säger samma sak, att hon inte kommer att släppa mig och att jag kommer att vara med dem hela tiden, säger Maria.

I snitt var femte ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige är flicka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet