Carina Källkvist är en av de som fått ihop 2.700 underskrifter. Foto: SVT

Hon tror på en folkomröstning om Strängnäs skolor

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot skolnedläggningar i Strängnäs har inte lagt sig. I dag lämnades över 2700 namnunderskrifter in mot nedläggningarna, vilket är vad som krävs för att få till en folkomröstning i frågan.

Trots att både barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen har fattat beslut om att lägga ner flera skolor i kommunen, har de som protesterat mot skolnedläggningar inte gett upp. Man har bara haft två veckor på sig att samla in namnunderskrifter, men initiativtagarna tvekade aldrig på att det skulle lyckas.

”Att misslyckas var inget alternativ”

– Vi trodde självklart att vi skulle nå hela vägen fram för annars är det ingen mening att ens försöka, så att misslyckas var verkligen inte ett alternativ, säger Carina Källkvist, en av dem bakom initiativet till en folkomröstning.

Landsbygdsskolor i Strängnäs

På Strängnäs kommun säger man att eftersom man får in underskrifterna under fredagen, ska man hinna räkna och kontrollera dem, samt förbereda så att frågan om folkomröstning kan tas upp på kommunfullmäktige den 18 december.

Tror på folkomröstning

Det är samma dag om det var tänkt att man där liksom i barn- och utbildningsnämnden och i kommunstyrelsen skulle klubba igenom beslutet om nedläggning av flera av landsortskolorna i kommunen.

Vad tror du då, finns det några utsikter för en folkomröstning?

– Jag tror att det är sannolikt att en folkomröstning kan gå igenom i kommunfullmäktige så som mandaten ser ut just nu, men sen är ju frågan när och det får ju kommunfullmäktige bestämma, säger Carina Källkvist.

På kommunen vill man inte säga för mycket om utgången i dagsläget, men ett scenario skulle kunna vara att beslutet om nedläggning bordläggs den 18 december i väntan på att kommunfullmäktige vid ett senare tillfälle fattar ett definitivt beslut om hurvida det ska bli en folkomröstning eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Strängnäs

Mer i ämnet