Nu har resultatet i folkomröstningen om skolorganisationen i Strängnäs presenterats. Foto: Otilia BogenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så röstade Strängnäsborna i folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna borde få vara kvar – det tycker de Strängnäsbor som deltog i folkomröstningen om skolstrukturen.

Klockan 9 på onsdagsmorgonen höll valnämnden i Strängnäs möte för att godkänna resultatet i folkomröstningen. Då blev det också offentligt.

Folkinitiativets förslag fick flest röster

Flest röster, 70,5 procent, fick alternativ A som innebär att skolorna borde få vara kvar som de såg ut under förra läsåret. Alternativ B, som är den omorganisation som politikerna redan fattat beslut om, fick 15,3 procent av rösterna. 12,2 kryssade i alternativ C, att de inte ville ta ställning i frågan.

Deltagandet i folkomröstningen var 58,7 procent eller ungefär 16 000 personer. Det är högre än den tidigare folkomröstningen om skolstrukturen. Den genomfördes sommaren 2013 och då deltog 17 procent av de röstberättigade.

– Jag tolkar det så att det är högt för att det är ett annat val också, så var det inte förra gången, säger Eva Strömberg (S), ordförande i valnämnden.

Beror det inte också på att skolfrågan har engagerat många människor?

– Jo, i vissa distrikt har det engagerat mycket, som i Vårfruberga till exempel. Det är en kombination naturligtvis.

Men deltagandet är ändå lägre i folkomröstningen än i kommunvalet, där 80 procent deltog.

– Vi lämnar över resultatet till kommunfullmäktige så får de dra en slutsats av det. Man har redan genomfört skolstrukturen och jag har svårt att tro att man river upp det, säger Eva Strömberg.

Majoritetspolitikerna: Får ingen effekt

Trots att medborgarna har sagt sitt är det inte troligt att det gör någon skillnad. Större delen av skolomorganisationen i alternativ B har redan genomförts och majoritetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna har gjort klart att de inte tänker backa. I söndagens val blev Moderaterna återigen största parti och allt pekar på att Jacob Högfeldt (M) kommer att leda även den kommande majoriteten, även om han ännu inte avslöjat vilka partier han tänker samarbeta med.

Våren 2018 fattade kommunfullmäktige i Strängnäs beslut om att lägga ner Tosteröskolan, Härads skola, Lännaskolan och Fogdö skola samt göra om Karinslundsskolan och Stallarholmsskolan till F–6-skolor.

Motståndet mot nedläggningarna resulterade bland annat i en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning där medborgarna kunde få tycka till om frågan.

Folkomröstningen ägde rum den 9 september i samband med allmänna valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet