Moderaternas gruppledare Anna af Sillén är besviken över att Centerpartiet valt att styra ihop med S och MP i Nyköping. Foto: SVT

M om det nya styret i Nyköping: ”Klart man blir besviken”

Publicerad

Moderaternas gruppledare i Nyköping, Anna af Sillén, är djupt besviken över att Centerpartiet valt att styra ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det är klart man blir besviken. Jag tycker Centerpartiet gör en anmärkningsvärd sväng när man helt ändrar sin inställning till att spräcka Alliansen och att också styra ihop med Vänsterpartiet, säger Anna af Sillén (M).

V i opposition

Mer nöjd är Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Franzén. Vänsterpartiet går nu visserligen i opposition i Nyköping, bland annat på grund av att Centerpartiet som ingår i den nya majoriteten säger nej till frågan om sex timmars arbetsdag.

Val 2018 Sörmland

– Vi kan aldrig ingå i en majoritet där ett parti säger nej till sex timmars arbetsdag och inte ens

Vänsterpartiets Nicklas Franzén är nöjd med den uppgörelse som partiet nu ingått med den nya styrande majoriteten. Foto: SVT

är berett att prata om det, säger Niklas Franzen (V).

”Alternativet hade varit M”

Men trots det blir nu V i praktiken ett stödparti till den nya majoriteten. Den uppgörelse partierna slutit innebär nämligen att Vänsterpartiet förbundit sig att inte fälla majoritetens budget. I gengäld får Vänsterpartiet ersättarplatser i nämnder och styrelser.

– Alternativet hade varit att Anna af Sillén hade blivit med kommunstyrelsens ordförande med stöd av Sverigedemokraterna och det kan aldrig Vänsterpartiet ge sitt stöd till, säger Nicklas Franzén (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet