Ewa Spasowski, 38-årige juristen från Lund, blir Eskilstuna kommuns nya samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: SVT

Hon ska förebygga våldsbejakande extremism i Eskilstuna

Publicerad

Hon kommer närmast från Ukraina där hon bland annat jobbade med mänskliga rättighetsfrågor ute i regionerna för EU:s räkning. Och i måndags flyttade den 38-åriga juristen från Lund till Eskilstuna kommun, där hon nu tar sig an rollen som samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det var förra året som Eskilstuna kommun började leta efter en ny samordnare mot våldsbejakande extremism. Detta efter att arbetet med frågan delvis legat nere och socialchefen själv fått kliva in i rollen.

Läs mer: Extremismarbete under hård kritik

Samordnare med internationell erfarenhet

Av ett 30-tal sökande föll valet till slut på den 38-åriga juristen från Lund, Ewa Spasowski.

Hennes specialitet är mänskliga rättigheter i konflikt- och postkonfilktsområden. Spasowski har bland annat jobbat i Bosnien, Kenya, Uganda och Ukraina. En erfarenhet som hon tänker använda sig av i den nya tjänst.

– I praktiken har mina tidigare arbetsuppgifter handlat om att möta alla aktörer som redan jobbar med frågan. Nu ska jag träffa alla aktörer i frågan och på basis av det komma fram till vad som funkar bra och mindre bra och vad vi ska fokusera på, säger Ewa Spasowski.

Ska jobba förebyggande

Ewa Spasowski får bland annat i uppdrag att se över den handlingsplan som kommunen jobbat med det senaste året. Hon ska matcha den mot den nationella planen och skicka in den till kommunfullmäktige för ett beslut.

Till en början ska hon dock sätta sig in i den våldsbejakande extremismen i Eskilstuna för att därefter kunna påbörja jobbet med huvuduppgiften – att förebygga extremism.

– Vi ska verkligen fokusera på det förebyggande arbetet. Det är där fokuset ska vara.

– Sedan måste vi kunna integrera de personer som har varit och stridit tillbaka i samhället om de återvänder hem, säger Ewa Spasowski.

Läs mer: Sörmlänningar strider för IS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.