• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Per Karlsson

Hon ska köra 300 mil i 50 graders värme

Emelie Simson har tillsammans med andra studenter på Mälardalens högskola byggt en egen solcellsdriven bil som man tävlar med i Australien i höst.

Tävlingen, Bridgestone World Solar Challenge, går ut på att bygga sin egen solcellsdrivna bil och sen köra 300 mil mellan Darwin i norra Australien och Adelaide i södra delen.

Första provturen för försteföraren

Emelie Simson är en av fyra förare som kommer att dela på uppdraget och som försteförare fick hon förmånen att köra den första testrundan.

– Det känns riktigt roligt, det är första testkörningen nu och det känns skönt att allt funkar hittills så det är riktigt kul och projektet blir verkligt nu när man får sätta sig i bilen och köra, säger Emelie Simson.

Blir en svettig köring

Men det kommer att bli en svettig körning för henne och de andra förarna även om man siktar på att byta förare ofta.

– Det kommer att bli tufft och upp emot 50 graders värme inne i förarhytten, så arrangörerna rekommenderar att man byter förare var tredje timme, men det kommer att gå bra, man får väl öva lite i bastu innan, säger Emelie Simson.

Men hur går det i tävlingen då kan ni vinna?

– Ja det är klart vi kan vinna, säger Emelie Simson.

TV: Se hela reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer