På pressfrihetens dag anordnar lokaltidningarna i Sörmland en paneldiskussion där allmänheten bjuds in och bland andra kultur- och demokratiministern Alica Bah Kuhnke (MP) deltar. Foto: SVT

Hot mot journalister eskalerar

Publicerad

Hoten och trakasserierna mot journalister har ökat på senare år. På pressfrihetens dag under onsdagen uppmärksammas det genom paneldiskussioner där bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) deltar.

Sedan 1993 uppmärksammas varje år den 3 maj som världsdagen för pressfrihet. Världens länder brukar rankas i pressfrihet och där ligger Sverige ständigt i toppskiktet. Ändå visar en färsk rapport från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att hot och trakasserier mot journalister har eskalerat under de senaste åren.

En av de redaktioner som fått känna på det är Eskulstuna-kuriren.

– Vi kan se en ökning av hot mot våra medarbetare, egentligen sedan 2014, säger chefredaktör och ansvarig utgivare Eva Burman.

– Sedan 2016 har vi också märkt av en ökning av samtal av mer trakasserande art.

”Sätter press på medarbetarna”

I samband med tidningens publicering av en granskning av hur trakasserierna organiseras på nätet ringdes tidningen ner totalt.

– Det sätter en ökad press på medarbetarna och man kanske tvekar att svara i telefon för att man är orolig för att bli inspelad och utlagd på någon hatsajt, säger Eva Burman.

Chefredaktören Eva Burman är en av de som fått ta emot hot och trakasserier. Foto: SVT

På onsdagskvällen hålls ett event öppet för allmänheten i Munktellområdet i Eskilstuna. De tre lokaltidningarna i Sörmland bjuder då in till föreläsningar och paneldiskussioner kring det hårdnande arbetsklimatet för journalister.

Ministern deltar i samtal

Bland annat kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att delta i samtalen.

– Temat för dagen är hot, hat, ”fake news” och vad det har för konsekvenser för demokratin, säger Eva Burman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer