Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sätts de hotade flodkräftorna ut – men exakt i vilken sjö är hemligt. Foto: Otilia Bogen/SVT

Här sätts hotade flodkräftor ut i hemlighet: ”Finns risk för sabotage”

Publicerad

Resultatet av fjolårets inventering av flodkräftbeståndet i Sörmlands sjöar var dystert. Mycket tyder på att människor i flera fall med flit brutit mot förbudet att sprida den invasiva signalkräftan. Nu planteras nya kräftor ut i hemlighet för att skydda arten.

Biologen Alexander Gustavsson från Länsstyrelsen i Södermanlands län anländer i en anonym bil. Han ber oss att inte filma omgivningarna, för att inte visa vilken sjö vi befinner oss vid.

– Det finns risk för sabotage genom att folk planterar in signalkräftor och därmed slår ut flodkräftbeståndet, och så finns det risk för tjuvfiske, säger han innan han släpper ut 150 stycken treåriga kräftor i det mörka vattnet.

Han tror att en anledning till att signalkräftor sätts ut, trots förbudet, är att markägare felaktigt tror att de kan vara mer lönsamma än flodkräftor. Men i själva verket är det flodkräftan som är bäst lämpad för det svenska klimatet, om den bara inte smittas av kräftpest.

I klippet ovanför berättar Alexander Gustavsson varför länsstyrelsen planterar ut nya flodkräftor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.