HVB-hemschef misstänks ha misshandlat boende

Publicerad

En verksamhetschef på ett HVB-hem i Sörmland misstänks ha misshandlat en person som bor på boendet. Nu åtalsanmäler Inspektionen för vård och omsorg, IVO, chefen för misshandel.

Enligt den anmälan som gjorts till IVO i slutet av maj ska händelsen ha skett efter att ett flertal personer försökt ta med droger in på boendet. Verksamhetschefen ska då ha blivit upprörd och skrikit och därefter fått en örfil av en person som är inskriven på boendet. Chefen ska då ha slagit eller puttat tillbaka så att personen “flög iväg”.

Verksamhetschefen menar själv att han försvarat sig genom att slå ifrån med händerna och armarna.

Chefen åtalsanmäls

Inspektionen för vård och omsorg anser att verksamhetschefen är skäligen misstänkt för att i sin yrkesutövning ha misshandlat en person som bor på HVB-hemmet. Brottet kan ge fängelse och IVO är då skyldig till att göra en anmälan till åtal. 

Händelsen har sedan tidigare även polisanmälts av den inskrivne personen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.