Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den nya bron över sjön Inbåven i Stjärnhov är byggd i gammal stil. Hör byhövding Airi Fegraeus och markägare Olle Mähl berätta om hur viktig bron är för de boende på Hyltingeö. Foto: Anna Falk

Nygammal träbro i Gnesta har öppnat för trafik

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt ett års arbete med att bygga den nya bron över sjön Inbåven till Hyltingeö i Stjärnhov har den nu öppnats för trafik. Men det är ingen modern bro som möter trafikanterna, utan en med räcken och vägbana i trä – precis som på den gamla bron från 1858.

Betongplintarna som höll uppe träpålarna var spruckna, stålbalkarna rostiga och träräckena ruttna på flera ställen. Bron från mitten av 1800-talet hade redan stängts av för tung trafik och det rådde ingen tvekan om att den behövde bytas ut. Men i stället för en modern bro i stål och betong ville hembygdsföreningen och byalaget på Hyltingeö i Stjärnhov, i Gnesta kommun, att den gamla stilen skulle bevaras. Och de fick sin vilja igenom.

Den nya bron, som öppnades för trafik i april, har körbana i trä och speciellt framtagna räcken för att efterlikna räckena på den gamla bron. För att klara säkerhetskraven har vissa av trädelarna dock kompletterats med stål, berättar Martin Larsson som är projektledare på Trafikverket.

Invigningen har ställts in

Den nya bron skulle ha invigts i mitten av maj, men evenemanget är inställt, berättar Airi Fegraeus, hövding för byalaget på Hyltingeö.

– Ja, invigningen fick tyvärr ställas in på grund av coronasmittan. Men glädjen över bron är stor. Det var viktigt för oss att den fick behålla sitt gamla utseende, säger hon.

Enligt Trafikverket beräknas kostnaden för den nya bron landa på 47 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer