Margareta Bergkvist har ställt bunkar på hatthyllan för att samla upp vattnet från taket. Foto: Maria Lapenkova

Hyresgäster rasar mot dåligt underhåll

Publicerad

Läckande tak har orsakat vattenskador i flera lägenheter i ett flerbostadshus i Malmköping. Nu kräver hyresgästerna att taket åtgärdas.

– Det är rent av bedrövligt, för jävligt om man ska hårddra det. Så här ska människor inte behöva bo i Sverige 2018, säger Torbjörn Haglund, en av hyresgästerna i fastigheten på Ringvägen 1 i Malmköping.

Torbjörn Haglund är trött på att hans hyresvärd, enligt honom, inte gör tillräckligt för att åtgärda det läckande taket.

Han och hans grannar har länge klagat på vattenskador i sina lägenheter, vattenskador som har orsakats av att taket läcker på det gamla 70-talshuset.

Har klagat länge

Huset ägs av den privata hyresvärden Wonna I de Jong, som äger flera fastigheter inte bara i Malmköping utan även i Stockholm. Hyresgästerna i Malmköping har länge klagat på problemen men känner att hyresvärden inte gjort tillräckligt för att hjälpa dem.

– Man får ringa och tjata och tjata och det tar evigheter innan de kommer hit och gör något. Och det är jättesvårt att komma fram på telefon, säger hyresgästen Kerstin Svensson.

I vardagsrumstaket hos Olle Ågren syns problemen tydligt. Fukten har gjort att den vita färgen har släppt från betongen och ramlat ner.

Provisorisk lösning

– Det hände hösten 2015. Till slut kom de hit och lappade taket provisoriskt och då sa jag att ni måste ju göra om hela taket, säger Olle Ågren som bott i fastigheten i 39 år.

Miljökontoret i Flens kommun har gjort en inspektion av några lägenheter i huset och haft en dialog med fastighetsägaren.

– De har gjort en provisorisk lösning och sagt att de ska lägga om taket under 2018, säger Aino Ruusuvuori på miljökontoret.

Kommunen ska göra en ny inspektion under nästa vecka för att kontrollera vilka provisoriska lösningar som gjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer