Handlaren Leif Larsson har varit butikschef i 20 år. I klippet ovan berättar han hur hot och våld blivit en del av vardagen för många av hans personal. Foto: SVT

Handlaren Leif har tjuvar i butiken varje dag: ”Jättebekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Oxfilé, syltburkar och chokladkakor, det är bara några av de varor som Leif Larsson ertappar de många butikstjuvar som dagligen plockar med sig varar utan att betala för sig. Nu hoppas han att den nya lagen som gör det möjligt för butiker att porta butikstjuvar ska få stopp på snatteriet.

– Frågan är bara hur vi ska hålla koll på alla som blivit portade, säger han.

Ica-handlaren Leif Larsson i Eskilstuna har haft problem med stölder under många år. Butikstjuvarna kan vara alltifrån barn i 10-årsåldern till äldre i 90-årsåldern.

– Det är mycket grövre än för 20 år sedan, problemen med hot och våld har ökat, säger han.

Civila butikskontrollanter

Butiken har civila kontrollanter som kommer ett par gånger i veckan. De kommer in i butiken och handlar precis alla andra kunder men håller extra koll på kunder som plockar med sig varor utan att betala.

– Det är en tjänst som vi hyr av Securitas, säger han.

Men det har hjälpt föga. Larsson berättar att det försvinner varor varje dag och att de ofta stoppar butikstjuvar.

– Vi kan inte ha vakter som bevakar butiken varje timme, det blir för dyrt, säger han.

Tror inte ny lag gör skillnad

Nu hoppas han att den nya lagen om tillträdesförbud för personer som begår upprepade stölder eller hotar personal ska kunna göra en skillnad.

– Frågan är bara hur vi ska kunna hålla koll på alla som blivit portade, jag hoppas att det gör en skillnad men jag tror inte det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.