• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör handlaren Susanna om förhoppningarna på den nya lagen och hur den ska fungera. ”Snattare kostar oss 1,5 miljoner kronor om året”. Foto: Jenny Berggren / SVT

Handlaren Susanne om att kunna porta tjuvar: ”En liten klick som är otroligt störande”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 mars blir det möjligt för handlare att porta återkommande snattare eller personer som trakasserar deras anställda.

– Jag hoppas att det här är ett första steg mot att det inte ska vara laglöst i en butik, säger Susanne Edh, Ica-handlare i Västerås.

De återkommande personer som stjäl ur butiken eller stör på andra sätt kostar drygt en och en halv miljon kronor enligt Susanne Edh.

– Det är en liten klick som är otroligt störande. Förutom själva stölderna så är det vakter, utredningar, polisanmälningar och kameror som inte bara påverkar oss ekonomiskt utan även arbetsmiljön, säger hon.

Med den nya lagen är tanken att personalen inte ens ska behöva konfrontera en person som har fått tillträdesförbud i butiken. Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

– Det räcker att vi har bildbevis på att personen varit här för att det ska bli ett brott och sen får man hoppas att polisen prioriterar det, säger Susanne Edh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer