Före detta riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) åtalas för bedrägeri. Arkivbild. Foto: TT

Rättegång inleds mot tidigare SD-riksdagsledamoten Stefan Jakobsson

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar rättegången mot Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot, Stefan Jakobsson från Strängnäs.

Den tidigare riksdagsledamoten står åtalad för bedrägeri och misstänks för att ha låtit riksdagsförvaltningen betala för privata hotellövernattningar och taxiresor, något som Aftonbladet avslöjade.

Bedrägeriåtalet lämnades in till Eskilstuna tingsrätt i början av september och består av fem åtalspunkter. Samtliga ska ha ägt rum under tiden han var riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Taxiresor för över 11 000

Enligt den första åtalspunkten ska Stefan Jakobsson, vid 35 tillfällen under2017 och 2018, ha betalat privata taxiresor med statliga medel.

– När det gäller taxiresorna har jag angett en totalsumma på 11 120 kr, har åklagare Joakim Zander tidigare sagt till SVT.

De övriga punkterna handlar om ersättning för hotellkostnader och traktamente när han varit på resor som, enligt åklagaren, varit privata.

Stefan Jakobsson har inte velat kommenterar åtalet. Han lämnade sin riksdagsplats efter Aftonbladets avslöjande inför valet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.