Före detta riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) åtalas för bedrägeri. Arkivbild. Foto: TT

Stefan Jakobsson (SD) åtalas för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Före detta riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) åtalas för bedrägeri, uppger chefsåklagare Joakim Zander för SVT Nyheter. Han åtalas bland annat för att ha låtit riksdagsförvaltningen betala för privata taxiresor vid 35 tillfällen under 2017 och 2018.

– Jag har åtalat honom för ett antal fall av bedrägerier, säger Joakim Zander.

Bedrägeriåtalet, som Aftonbladet var först med att rapportera om, lämnades in till Eskilstuna tingsrätt under fredagen och består av fem åtalspunkter. Samtliga ska ha ägt rum under tiden han var riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Enligt den första åtalspunkten ska Stefan Jakobsson, vid 35 tillfällen, ha betalat privata taxiresor med statliga medel.

– När det gäller taxiresorna har jag angett en totalsumma på 11 120 kr, säger Joakim Zander.

De övriga punkterna handlar om ersättning för hotellkostnader och traktamente när han varit på resor som varit privata.

SVT Nyheter har sökt Stefan Jakobsson som avböjer att kommentera.

Sverigedemokraternas pressekreterare Ludvig Grufman skriver i ett mejl till SVT Nyheter att partiet ”avvaktar utfallet av rådande process och med respekt för denna har vi inget ytterligare att kommunicera i nuläget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.