Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson. Foto: Thommy Tengborg/TT

Efter taxiavslöjandet – nu drar sig Jakobsson tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas förstanamn på kommunfullmäktigelistan i Strängnäs Stefan Jakobsson drar tillbaka sin kandidatur. Det meddelar SD på sin Facebook-sida.

Meddelandet kom sent på onsdagskvällen efter att Sverigedemokraterna hållit krismöte om Stefan Jakobssons uppdrag i lokalpolitiken.

Detta efter att Aftonbladet avslöjat att SD-politikern hade låtit skattebetalarna stå för en rad privata taxiresor.

Val 2018 Sörmland

Partiet har tappat sitt förstanamn

I tisdags valde Stefan Jakobsson att dra tillbaka sin kandidatur till riksdagen. Nu gör han detsamma med sin kandidatur till kommunfullmäktige i Strängnäs och därmed har partiet tappat sitt förstanamn till kommunvalet.

Det innebär att Lina Boy blir det nya förstanamnet.

– Det är beklagligt, hela historien, men vi kör på. Vi har många namn på vår lista och mycket kompetens, så det kommer bli bra ändå, säger Linda Hefvelin, ordförande för SD i Strängnäs.

Drog sig ur självmant

Hon vill dock inte kommentera vad som sades under onsdagskvällen och hänvisar till inlägget på sociala medier:

”Stefan Jakobsson har valt att dra tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige i Strängnäs. Självklart respekterar vi i kommunföreningen hans beslut.”

– Han har dragit tillbaka sin kandidatur själv. Men jag tänker inte kommentera det mer än inlägget.

”Kommer inte att försvinna helt”

Röster från väljare som personkryssat Jakobsson har nu istället lagts på partiet. Men att politikern ska lämna partiet efter skandalen är inget som är självklart.

– Jag tror inte att han kommer att försvinna helt och hållet. Han sitter på otroligt mycket kunskap och kompetens och det vore dumt att inte använda det, säger Linda Hefvelin.

Men har inte ert förtroende för honom försvagats?

– Jag vill inte kommentera för hela gruppen och jag vill inte säga mer än det som står i inlägget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet