Stefan Jakobsson, Sverigedemokraternas riksdagsledamot, har åkt taxi till bland annat en nattklubb och privata fester – för skattebetalarnas pengar. Foto: TT

SD-politiker åkte taxi till nattklubb – för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Stefan Jakobsson, från Stallarholmen i Strängnäs kommun, har låtit skattebetalarna stå för en rad privata taxiresor, skriver Aftonbladet.

Stefan Jakobsson sitter på ett mandat från Västmanland i riksdagen och är partiets skolpolitiske talesperson. Enligt Aftonbladet har riksdagsledamoten åkt taxi för närmare 330 000 kronor sedan 2014. Och vid ett antal tillfällen har han även använt riksdagens taxi till privatresor, bland annat till en nattklubb.

– Det var jätteklantigt och jag har bara mig själv att skylla. När jag bokade privata taxiresor och sa att det var privat, så trodde jag att det skulle dras från min lön, säger han till SVT.

”Rena misstag”

Stefan Jakobsson har även vid över 100 tillfällen valt att åka taxi mellan bostaden och arbetet i Stockholm i stället för att åka tåg, trots att han via riksdagen har ett årskort på SJ. Han menar att det beror på att det inte alltid finns förbindelser ute på landsbygden.

– Många gånger har det att göra med att det inte har gått några tåg helt enkelt, det har varit för sent. Jag bor ju ute i Stallarholmen, det är dåliga bussförbindelser den sträckan.

Men de privata taxiresorna som har varit till fester och en nattklubb?

– De har varit rena misstag, och det är jag ledsen för, säger han.

Inga konsekvenser ännu

Under dagen har Stefan Jakobsson fått lära sig hur systemet fungerar och han hoppas att misstaget inte kommer att påverka partiets trovärdighet.

– Det här är mitt misstag och det är jag som ska bära ansvaret. Jag tror inte att man bedömer partiet från en enskild individ, utan från partiets politik som man har drivit.

Än så länge är det inte klart om misstaget kommer att få konsekvenser för Stefan Jakobssons ställning inom partiet.

Uppdatering: Stefan Jakobsson valde på tisdagskvällen att dra tillbaka sin kandidatur till riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strängnäs

Mer i ämnet