Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna stora moské. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Imamen: ”Man kan inte förbjuda barn att utöva sin familjs tro”

Uppdaterad
Publicerad

Imamen i Eskilstuna stora moské, Abd al Haqq Kielan, reagerar på planerna från skolledningen i Vingåker att uppmana föräldrar att se till att barnen kommer utvilade och mätta till skolan under ramadan.

– Det är ju absolut ingen ond avsikt från deras sida, utan det visar ju bara en brist på förståelse av den lite mer globalt utsträckta verkligheten. Man har en helt och hållet svensk syn på hur saker och ting ska vara, säger Abd al Haqq Kielan.

Inte obligatoriskt för barn

För barn under pubertetsåldern är det visserligen inte obligatoriskt att fasta, enligt Koranen.

– Men å andra sidan måste man ju förstå att, om hela familjen fastar och man tycker att man vill delta i en av de kanske viktigaste yttringarna av den islamiska religionen, så kan man ju inte förbjuda barn från att utöva sin familjs tro, säger imamen.

Finns i många olika religioner

Fasta ingår som en naturlig del i många religioner.

– Till och med kristna förväntas ju fasta före påsk, även om man inte gör det i Sverige längre, utan tvärtom ätar semlor så gott som dygnet runt, säger imamen, som menar att det skulle vara ett helt annat resonemang om det varit kristna barn som fastat.

– Då skulle man ju naturligtvis skriva in det i kommunallagar och liknande, att fasta är något man får räkna med, och att det ska vara kortare skoldagar som man sedan kompenserar efter fastan. Det skulle man säkert ordna på sedvanligt svenskt sätt, menar imamen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet