Hör Kristina Smedeby, chef för sjukhusbiblioteken i Sörmland, berätta om förstörelsen. Foto: SVT

Inbrott på sjukhusbiblioteket – man greps på platsen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 03.19 under natten till tisdagen fick polisen ett larm från väktare som åkt på ett larm till Nyköpings lasarett. En misstänkt person befann sig på platsen när polisen anlände och sjukhusbiblioteket hade blivit utsatt för omfattande skadegörelse.

Inbrottstjuven ska ha tagit sig in genom att ha krossat ett fönster till en lokal i nära anslutning till såväl vårdcentral som lasarettets sjukhusbibliotek.

– Biblioteket är vandaliserat. De har rivit bort ett eller två element från en vägg vilket har orsakat en vattenläcka och det är åverkan på möblerna, säger Kristina Smedeby, chef för sjukhusbiblioteken i Sörmland.

”Jättetråkigt”

Konst var nedriven från väggarna och böcker, papper och tidsskrifter var utslängda på golvet. Enligt polisen hade någon även tagit datorer och andra teknikprylar och placerat dem på en kärra.

– Det är självklart jättetråkigt att någon gör så här i våra lokaler, säger Kristina Smedeby.

En person gripen

Den misstänkta personen, en man i 35-årsåldern, greps av polisen på plats. Mannen, som var kraftigt påverkad, berättade själv för polisen att han hade varit inne i byggnaden och han är nu misstänkt för grov skadegörelse och stöld genom inbrott.

Enligt Kristina Smedeby kommer sjukhusbiblioteket hålla stängt en period framöver.

– Vi vet inte hur länge det blir än, men minst veckan ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.