Foto: SVT

Inga överraskningar i landstingsbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Inga överraskningar och inga stora satsningar för att komma till rätta med vårdköerna när landstinget i Sörmland i dag presenterade sin budget.

Gratis tandvård till och med 22 års ålder. Kompetensutveckling för personalen och mer pengar till sjukvården och så en ny ambulans och fler heltider bland sjuksköterskorna.

Det är en del i den budget som i dag presenterades av majoriteten i landstinget i Sörmland.

Läkarbrist

Socialdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet som styr landstinget gav själva budgeten betyget robust och hygglig på dagens presentation.

Något recept för att lösa bristen på läkare finns dock inte med.

– Det är ett svårlöst nationellt problem, konstaterade länsjukvårdsnämndens ordförande folkpartisten Thomas af Bjuhr.

-Vi jobbar med att hålla ner kostanaderna för hyrläkare men får till stor del förlita oss på fortsatt samarbete med bemanningsföretagen, menar af Bjur.

Saknar lönesatsning

Lösningar på landstingets långa vårdköer gavs heller inga stora löften om i budgeten, något som oppositionsrådet, moderaten Magnus Leivik, saknade mest.

Han menar att budgeten saknar förnyelse och modernt arbetssätt. Leivik kritiserar också majoriteten för att man inte gör en rejäl lönesatsning för de anställda.

Han betraktar vidare budgeten som ”en koncentration på fastigheter och byråkrati istället för på vård och personal”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.