De unika hybridvalparna lever fortfarande i de sörmländska skogarna. Här har de fångats på bild nära Bie i Katrineholms kommun. Foto: Länsstyrelsen

Ingen varghybrid skjuten – nu utökas jaktområdet

Publicerad

Skyddsjakten på varghybriderna i Sörmland går trögt. Men nu utökas jaktområdet efter beslut från länsstyrelsen. Detta efter att hybriderna observerats utanför det ursprungliga området.

I slutet av sommaren fångades valparna på bild. De är en blandning mellan varg och hund och länsstyrelsen fattade under hösten beslut om skyddsjakt då de anses hota den svenska vargstammen.

”Det här kommer att ta tid”

Jakten startade den 25 oktober, men ännu har alltså inga djur fällts.

– Det handlar ju om främst tre individer på ett mycket stort område och de är väldigt anonyma. Det är inte bara att åka ut och avliva dem, det här kommer att ta tid, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen.

Nu har dock hybriderna observerats i trakterna kring Österåker i Vingåkers kommun, vilket är utanför jaktskyddsområdet. Detta har lett till att området nu utökats. 

– Efterhand får man göra förändringar och det här är en sådan. Det nya området blir totalt 44 000 hektar, säger Varenius.

Kan förlängas

Skyddsjakten kommer nu att pågå till och med sista februari. Är hybriderna inte skjutna innan dess kan jakten komma att förlängas.

När blir hybriderna könsmogna?

– Det man vet efter forskning i Mellaneuropa, där man tittat på hybrider, är att de blir könsmogna samma tid som vargar, alltså vid två års ålder, säger Varenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet