Diana Chafik, etnolog och antikvarie på Sörmlands museum. Foto: Björn Gustavsson

Forskare: Intoleransen i Flen mer synlig – men även motståndet

Publicerad

Det senaste decenniet har intoleransen mot asylsökande blivit mer synlig i Flen – men det har också motståndet blivit. Det säger en forskare från Sörmlands museum, där man gjort jämförande studier med tio års mellanrum av integrationen på orten.

När konventet ”Folk och kultur” i Eskilstuna gick in på sin andra dag hölls en rad seminarier och föreläsningar på vitt skilda kulturteman.

Sörmlands museum höll ett seminarium kring sin forskning om integration i Flen.

– Det som man har sett som är en skillnad mot tidigare är en form av intolerans som är mer synlig nu. Men samtidigt är motståndet också mer synligt, säger Diana Chafik, etnolog och antikvarie på Sörmlands museum.

Ideellt arbete i nya former

Med tio års mellanrum har forskare på museet gjort intervjuer med bland annat nyanlända för att se hur mottagandet, liksom attityder och upplevelser förändrats under ett decennium.

En skillnad är att handläggningstiderna i asylprocessen blivit betydligt längre.

– Och under den här tiden så har man väldigt lite att göra. Man väntar, och många asylsökande beskriver det som att leva i paus, säger Diana Chafik.

Engagemanget finns kvar

En annan skillnad är att det ideella engagemanget bland Flensborna ändrat karaktär. Tidigare var man ofta knuten till föreningar och organisationer. Det är man i viss mån fortfarande, men nu engagerar man sig i större utsträckning i tillfälliga grupper som kan finnas i sociala medier.

Intervjuer, berättelser och även föremål som samlats in från asylsökande finns nu i Sörmlands museums samlingar och kommer att visas för allmänheten framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer