När Emelies son Algot föddes på Nyköpings lasarett använde läkaren en sugklocka 21 gånger. Trots att föräldrarna inte ville det. Foto: SVT/Privat

Trots nej från föräldrar: 21 drag med sugklocka vid förlossning

Publicerad

En läkare på Nyköpings lasarett använde en sugklocka 21 gånger när Emelies son föddes, trots att föräldrarna inte ville det.

– Jag var otroligt rädd och tyckte det kändes obehagligt, säger Emelie.

I december föddes den i dag sex veckor gamla Algot. Föräldrarna åkte in till Nyköpings lasarett inför förlossningen.

Under förlossningen stod inte allt rätt till och Algots hjärtljud gick ner. Föräldrarna sa till både barnmorskan och läkaren som var på plats att de ville avsluta med kejsarsnitt. Men läkaren ville i stället använda en sugklocka.

– Vilket både jag och min sambo sa nej till. Jag var otroligt rädd och tyckte det kändes obehagligt. Men läkaren använde den i alla fall, säger Algots mamma Emelie.

Hade svårt att andas

Hon berättar att när Algot kom ut kunde han inte andas själv.

– Han fördes direkt till akutbordet och det tog en hel minut innan han tog sitt första egna andetag.

Barnet fick åka ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Enligt barnets läkarjournal hade sugklockan dragits 21 gånger och Algot fick bland annat en svullnad i hjärnan som konsekvens.

Kliniken internutreder

– Det var såklart jättetraumatiskt. Jag hade önskat att läkaren hade kommit till oss direkt efter förlossningen, men vi fick återkoppling först två veckor senare.

Läkaren ska ha bett om ursäkt och tagit på sig att det var fel beslut att använda klockan.

Enligt Emelie har Algot återhämtat sig men får åka på återkommande kontroller hos läkare för risk för hjärnskador. Emelie har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Vi som familj gjorde anmälan för att det inte ska hända någon annan. Det är inte den starten man vill ge sitt barn i livet.

Enligt Marja Tuuna Johansson, verksamhetschef för kvinnokliniken på Nyköpings lasarett, utreds händelsen även internt.

– Vi känner till händelsen och har själva bestämt att göra en internutredning på kliniken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.