Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarina Haddon, chef på socialförvaltningen på Oxelösunds kommun, besvarar Ivo:s kritik. Foto: SVT

Ivo granskar Oxelösunds kommun efter barnadråp

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserade socialtjänsten i Oxelösunds kommun efter att ha hittat allvarliga brister i ett ärende där en mamma dömdes för barnadråp på sitt spädbarn. Nu ska Ivo göra en större tillsyn av socialtjänsten.

Ivo har beslutat att titta närmare på socialtjänstens arbete gällande orosanmälningar över barn som kommunen får in. Beslutet fattades efter att Ivo konstaterat allvarliga brister där ett spädbarn dödades av sin mamma.

– Det var allvarliga brister i det här ärendet, men vi har också konstaterat brister tidigare inom socialtjänsten i Oxelösunds kommun. säger Åsa Lejon Konnman, inspektör på Ivo.

”Vi ska titta på att de gör rätt framöver”

Ivo kommer att se över kommunens hantering av förhandbedömningar, till exempel skyddsbedömningar. Man ska även titta på kommunens handläggning vad gäller barnavårdsutredningar, att dessa sker skyndsamt och att kommunen vidtar aktiva utredningsåtgärder. Dessutom ska man titta på att barn får komma till tals.

– Vi ska be kommunen plocka fram ett antal ärenden och titta på att de gör rätt framöver, säger Åsa Lejon Konnman.

I videon ovan kommenterar Katarina Haddon, chef på socialförvaltningen i Oxelösund, tre av punkterna där Ivo varit kritiska mot kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer