Kommentarerna är anmälda som hets mot folkgrupp. Foto: TT

Jämförde invandrare med råttor – utreds för hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av hets mot folkgrupp har anmälts i Eskilstuna. I båda fallen rör det sig om personer som har skrivit saker i olika Facebook-grupper.

Enligt Henrik Olin, vice chefsåklagare i Eskilstuna, har antalet hatbrott på sociala medier ökat. Igår anmäldes ytterligare två fall i Eskilstuna.

Det handlar om två personer som skrivit saker i Facebook-grupper vid olika tillfällen. I det ena fallet kallade en man tiggare för ”vidriga”, i det andra fallet jämförde en kvinna invandrare med råttor.

– Kommentarerna är skrivna de senaste veckorna, säger Benny Ljungqvist på Sörmlandspolisen.

Anonymt nätverk kämpar mot hatbrott

Bakom båda anmälningarna står nätverket Näthatsgranskarna. De är ideell förening bestående av före detta poliser, it-tekniker, jurister och akademiker som aktivt spårar upp och dokumenterar brottsligt näthat.

– Vi letar efter kriminellt näthat genom logaritmer och annat, sedan anmäler vi det, säger nätverkets projektledare.

Mer resurser till polisen

Ökningen av antalet hatbrott har fått regeringen att satsa extra. Från och med år för polisen tio miljoner kronor för att bekämpa hatbrott. Dessutom får varje polisregion 1,2 miljoner kronor extra för att bygga förtroende hos utsatta grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.