Jimmy Jansson och Sarita Hotti ser problematik i att en kommunanställd delade och ”gillade” en film på en dödlig attack. Foto: Maria Lapenkova och Jonna Claesson/SVT

Jansson (S): ”Inte smakfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, reagerar starkt på morgonens nyhet om att en kommunanställd delat och gillat ett Facebook-inlägg om ett attentat mot israeliska soldater.

– Först vill jag säga att vi politiker varken anställer eller sparkar medarbetare i kommunen, men som förtroendevald har jag extremt svårt att se hur man kan jobba i Eskilstuna kommun om man inte ställer sig bakom vår syn på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, säger Jimmy Jansson.

– Jag har svårt att se hur man på ett bra sätt kan fullfölja sina arbetsuppgifter om man på sin fritid uttrycker sig så här. Det är inte smakfullt, säger han.

LÄS MER: Kommunanställd i Eskilstuna ”gillade” dödlig attack

”Ingen mänsklig rättighet att få jobba inom kommunen”

Kommunalrådet Sarita Hotti (S) blev informerad om Facebooksdelningen i slutet av förra veckan. Hon vill inte kommentera fallet utan säger att detta är ett ärende för förvaltningschefen.

– Jag går inte in i enskilda personalärenden, säger hon.

Ser du inga problem med att en anställd uttrycker sig så här?

–  Det jag kan säga är att det är ingen mänsklig rättighet att få jobba inom kommunen. Ska man jobba här ska man dela kommunens värdegrund, säger Sarita Hotti.

Tagit bort inlägget

Många har reagerat på nyheten och hört av sig till Eskilstuna kommun via Twitter med frågor om ärendet.

– Det är inte förenligt med kommunens värdegrund att uttrycka sympatier med terrordåd eller andra brottsliga aktiviteter. Inträffar det görs alltid en ordentlig utredning. Utifrån den fattas beslut om vilka åtgärder vi ska vidta svarar Eskilstuna kommun via Twitter.

Efter P4 Sörmlands publicering på morgonen har den kommunanställde tagit bort inlägget på Facebook. SVT har försökt nå den anställda men utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.