En kommunanställd man som sitter i ledningen för en moské, delade och positivt kommenterade ett klipp som visade dödligt våld. Foto: TT/Skärmdump från Facebook

Kommunanställd i Eskilstuna ”gillade” dödlig attack

Uppdaterad
Publicerad

En kommunanställd man som sitter i ledningen för en moské i Eskilstuna har delat och positivt kommenterat ett klipp som visar när en lastbil kör över en grupp militärer i Jerusalem. Fyra personer dödades i attacken och ett tjugotal skadades i det som av Israel betecknas som en terrorattack.

Mannen delade klippet samma dag som attacken inträffade och lade till en smileysymbol med texten ”känner sig nöjd” och skrev kommentaren ”Allahu Akbar” som betyder Gud är större, rapporterar P4 Sörmland.

”Blir bestört”

– Jag blir bestört när jag ser att företrädare för moskéer gillar och sprider propaganda för terrorhandlingar, säger Isak Reichel, generalsekreterare i Judiska centralrådet i Sverige, till P4.

Mannen som delat inlägget tycker inte att det är fel. I en skriftlig kommentar hänvisar han till yttrandefriheten. Han anser att filmklippet visar en krigshandling och att det inte är så konstigt att soldater dödas i krig.

Den anställda säger till radion att hans chefer känt till och godkänt inlägget.

Läs mer: Jansson (S): ”Inte smakfullt”

Det tillbakavisar dock Pär Eriksson, kommundirektör i Eskilstuna.

– Det finns inte på kartan att vi skulle tycka att det här är okej. Det är inte förenligt med de värderingar som kommunen står för, säger han.

Enligt Pär Eriksson kontaktades kommunen redan i februari av en invånare, som ville uppmärksamma arbetsgivaren på den anställdas kommentarer på Facebook.

Samtal med mannen har pågått under våren, men kommunen startade en utredning först i samband med radions rapportering om inlägget och mannens kopplingar till en moské i Eskilstuna, som polisen har ögonen på.

Tillhör moské som polisen tittar på

Personer med kopplingar till moskén har rest till krigets Syrien för att ansluta sig till jihadistgrupper, enligt Fredrik Hedlund, förundersökningsledare vid polisen i Eskilstuna.

– Det är ett antal som är bekräftade. Det finns även uppgifter om att några med kopplingar till moskén försökt ta sig ner, men inte kommit fram, säger Fredrik Hedlund.

Den kommunanställda har under förmiddagen tagit bort inlägget på Facebook. SVT har försökt nå den anställda under förmiddagen men utan att lyckas.

Utredning startad

Eskilstuna kommun har nu kontakt med Sveriges kommuner och landsting (SKL) för att få klarhet i hur man som arbetsgivare ska agera.

– Stjäl man något från sin arbetsgivare så är lagen glasklar, men här handlar det om ett inlägg på Facebook, då är det svårare, säger Pär Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.