Foto: TT/Skärmdump

Kommunanställd tagen ur tjänst efter hyllning av attack

Uppdaterad
Publicerad

Den kommunalanställda moskéledaren som delat och positivt kommenterat ett klipp på en attack mot israeliska militärer i Jerusalem, är nu tagen ur sin tjänst. Det uppger Eskilstunas kommundirektör.

Kritiken har varit hård mot mannen efter att P4 Sörmland avslöjat att han på Facebook gillat och delat ett filmklipp på en lastbil som kört över israeliska soldater.

Kommundirektör Pär Eriksson uppger nu att mannen inte kommer arbeta för kommunen under den tid en utredning sker. 

– Hans chef har i samråd med mannen kommit överens om att han inte ska jobba under denna tid. Vi måste agera rättssäkert och kolla hur vi ska göra i den här situationen.

Behandlas skyndsamt

Hur lång tid utredningen kommer ta är oklart och Pär Eriksson menar varken Sveriges kommuner och landsting (SKL) eller kommunen är vana att hantera den här typen av situation. Ärendet ska ske skyndsamt, men samtidigt menar han att det inte är något som ska stressas igenom. 

– Det här är en helt ny situation som väcker en helt ny frågeställning. Även för SKL. Vad går gränsen för vad man får tycka och tänka som kommunanställd? När man jobbar för en kommun representerar man ändå den tänker jag. Och det ligger inte i linje med det kommunen står för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.