”Jenny”, här tillsammans med SVT:s reporter, fick en reaktion i ögat efter botoxbehandlingen och blev förvånad över att det inte krävs mycket utbildning för att få genomföra injektionerna.

Jenny fruktade att förlora synen efter botoxbehandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Jenny hade fått botoxbehandlingar i ansiktet många gånger tidigare, men i samband med besöket på en klinik i Eskilstuna gick något fel. Hon fick en reaktion och tvingades söka läkarvård.

– Det var som att någon tryckte med fingrar rakt in i mina ögon. Jag var rädd att min syn hade tagit skada, säger Jenny, som vill vara anonym.

Botox kan innebära risker, särskilt om det injiceras fel eller i för stora mängder. Jenny frågade därför vilken utbildning personalen hade.

Sen finns det delade meningar om vad som sas. Jenny säger att hon fick information om att det var en utbildad sjuksköterska som skulle utföra behandlingen. Kliniken uppger att utföraren är sjuksköterskestudent som gått en kort kurs med en licensierad läkare. Det finns ett kursintyg, men personen finns inte listad i branschorganisationen Estetiska injektionsrådets lista över certifierade utförare.

En kurs är dock allt som krävs, enligt nuvarande lagstiftning.

– Jag känner mig lurad. Jag visste inte att vem som helst kan ge botox, säger Jenny.

Kraven på skönhetsingrepp kan bli hårdare

Men nu är lagstiftningen på väg att skärpas. I början av året väntas riksdagen fatta beslut om att patientsäkerhetslagen ska börja gälla även skönhetsingrepp, efter ett förslag från regeringen. Då måste utföraren vara legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare.

– Det tycker jag är jättebra. När man går till en salong vill man känna sig trygg, säger Jenny.

I dag är hon återställd, men hon kommer aldrig genomgå en botoxbehandling igen.

I klippet ovan berättar hon om hur hon gick till väga för att få pengar tillbaka för sin behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.