Hör kommunpolisen Thomas Bergqvist om vilken effekt kameraövervakningen har haft i bostadsområdena. Foto: SVT/TT

Efter polisens kamerabevakning: ”Gängen har flyttat på sig”

Publicerad

Enligt polisen har den upplevda tryggheten ökat i de områden i Eskilstuna där myndigheten börjat med tillfällig kamerabevakning. Polisen kommer nu att förlänga övervakningen runt Bellmansplan i området Brunnsbacken, men inte i Nyfors.

– Unga som hänger i gäng och skapar otrygghet har flyttat på sig, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist.

Polisen kan med stöd av den nya lagen om kamerabevakning sätta upp kameror, utifrån vissa kriterier, utan att behöva söka tillstånd hos Datainspektionen.

Bilbränder, narkotikahandel och våldsbrott

För drygt tre månader sedan bestämde polisen i Eskilstuna att göra just det runt Bellmansplan i området Brunnsbacken efter problem med bilbränder, öppen narkotikahandel och våldsbrott. Beslutet om övervakningen gäller i högst 90 dagar men kan också förlängas – något som nu kommer att göras i Brunnsbacken och Bellmansplan.

Satte upp kameror efter mord

Tre veckor efter tonårsmordet i Nyfors meddelade polisen att de satt upp tillfälliga övervakningskameror i stadsdelen för att förebygga och förhindra brottslig verksamhet på platsen. Men i början av januari  kommer de att plockas ner. Enligt polisen finns det i dagsläget inget behov av att ha kvar dem.

Fler kameror att vänta

Skiftinge blev den tredje stadsdelen i Eskilstuna som fick kameror uppsatta. Det skedde i oktober. Där har polisen inte fattat något beslut om fortsättning än.

Enligt polisen finns det för närvarande inga planer på att sätta upp kameror i fler stadsdelar. Kommunpolis Thomas Berqvist säger dock att kameror blir ett allt viktigare komplement i brottsutredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.