Här tränar seniorer i Eskilstuna judo – för att slippa fallolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Just nu riskerar halkan att orsaka otaliga fallolyckor runtom i landet. Med målet att fallet ska bli mjukare besökte Judo4balance i veckan frivilligcentralen i Eskilstuna. Runt 20 nyfikna seniorer hade samlats för att lyssna och se. Först ut på mattan för att prova på var 83-åriga Karin Wahlberg.

– Jag är öppen för allt som gör livet enklare och bättre, säger hon.

Judoförbundets förebyggande träningsprogram har under pandemin till stor del varit pausad. Man har istället haft träffar digitalt eller utomhus. Men nu börjar man komma igång igen.

Programmet är utvecklat av en forskargrupp vid Högskolan Dalarna. Under pandemin tappades lite av kontinuiteten med träningspass i en del grupper men resultaten har varit goda, menar Maria Huglen, biträdande projektledare Judo4balance.

– Man har haft nytta av ganska lite träning. Högskolan Dalarna och FoU i Sörmland har också forskat på programmet och sett goda effekter, säger Maria Huglen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.