• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Katrineholms kommun hjälper bönderna under sommarens torka. Foto: TT

Katrineholm köper mer kött från lokala leverantörer

Publicerad

Mer närproducerat kött kommer att stå på matborden på Katrineholms skolor, förskolor och äldreboenden i höst. Orsaken är den pågående torkan.

Många djurägare har svårt att få ihop foder när det är torka. Tidigare har Eskilstuna kommun meddelat att man upplåter allmänna gräsytor åt bönder.

Nu erbjuder även Katrineholms kommun lämpliga grönytor för slåtter. Det handlar om ungefär tio markområden som är lämpliga för djurfoder.

Ska slippa slänga mat

– Bönderna får själva åka och ta hand om det de kan. Vi kommer att ha avstämning varje eftermiddag och se hur det går, säger Karin Engvall, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen.

Förutom att erbjuda djurfoder har kommunen även börjat köpa in mer kött från de lokala leverantörerna som man har avtal med, så att mat inte ska behöva slängas.

”Jobbar nära gårdarna”

Hittills har man beställt kött från en gård som räcker till en hel servering på alla kommunala skolor, förskolor och äldreboenden.

– Vi jobbar nära de här gårdarna och nu när läget är som det är med torkan och värmen har vi haft en dialog med de lokala leverantörerna. Vi kommer att servera mer kött från dem i höst, säger Karin Engvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.