Cirka en kvarts miljon kronor kommer fyrverkerisatsningen kosta, tror Mats Tegelstaden. Foto: TT/ Jon Olav Nesvold

Katrineholm satsar på Nordens största fyrverkerishow

Uppdaterad
Publicerad

I Lidköping och Boden satsar man på ljusshow under årets nyårsfirande. Det är ingenting man tänker göra i Katrineholm som i samband med 100-årsjubileumet satsar på Nordens största fyrverkerishow.

Av miljöskäl och med hänsyn till djurägare har en del kommuner i landet slopat fyrverkerierna under nyårsafton. Men för katrineholmarna står fyrverkerier högt upp på önskelistan.

– Inför 100-årsjubileet frågade vi vad allmänheten ville ha. Vi fick in cirka 130 svar och majoriteten ville ha en gemensam promenad som förra året, mycket musik och mycket fyrverkerier, säger Jessica Sjögren, projektledare.

Uppskattades förra året

Förra året gick cirka 10.000 statspromenaden under nyårsfirandet, enligt Jessica Sjögren. Inställningen till fyrverkerierna var också mestadels positiva.

– Vi har tänkt på djurägare och hoppas så klart att allt smällande bara kommer ske under fyrverkerishowen. Vi fyller bara 100 år en gång så det kändes festligt att göra det här, säger Jessica Sjögren.

Ljusshow opålitligt

Man har tittat på att eventuellt ha en ljusshow, men det var så pass dyrt så kommun hade inte råd. Man anser också att ett ljusspel är för väderberoende. Fyrverkerishowen betalas dessutom inte av skattebetalarna utan främst av Mats Tegelstaden som är vice VD för Tegelstaden bygg AB.

– Fyrverkerier är min stora passion. I år satsar vi stort men det kommer inte smälla högre. Det kommer vara mer kvalitativa pjäser med färgtema, säger han.

Hur lyder kritiken från djurägarna?

– Jag trodde det skulle bli mer negativt från förra året, men av 100 personer var kanske 95 lyriska och 5 kritiska.

Exakt vad det kommer kosta är lite oklart, men Mats Tegelstaden uppskattar summan till en halv miljon kronor om en privatperson hade arrangerat eventet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.