• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Fyrverkerier vid Turning Torso i Malmö. Foto: TT

MSB: Tillstånd ska krävas för att skjuta fyrverkeriraketer

Uppdaterad
Publicerad

Efter oroligheter i bland annat Malmö förra nyårsafton har nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer. Men de nya reglerna ska inte träda i kraft förrän mitten av 2019.

Drygt hälften av alla personskador vid varje nyårsafton orsakas av fyrverkerier. Fjolårets nyårsafton blev på flera håll i landet stökig på grund av raketkaos. Redan ett par dagar in på det nya året föreslog SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, självmant att fyrverkerier av raket-typ borde sluta säljas. Det vill säga pjäser på en pinne som flyger iväg med hjälp av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera högt upp i luften.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, SFB.

Branchen måste få tid att anpassa sig”

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att det ska krävas ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer. För att få tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten. Men de nya reglerna ska inte träda i kraft förrän mitten av 2019.

Shulin Nie, explosiv expert på MSB, menar att det finns två anledningar till det. Dels tar det normalt ett år för en myndighet att införa en ny regel och dels måste branschen få tid att anpassa sig genom att sälja ut sina lager.

Men är det inte viktigare att förhindra att fler skadas än att branschen gynnas ekonomiskt?

– Vår uppgift är att förebygga olyckor men vi ska också utreda konsekvensen av varje ny regel på näringsverksamheter. Under tiden raketer med pinne fortfarande är tillåtna har vi vidtagit åtgärder såsom att informera allmänheten om fara med raketer och hur de ska användas på ett korrekt sätt. Vi har också gjort en marknadskontroll för att se till raketerna inte är för kraftiga och att de är försedda med korrekta bruksanvisningar, säger Shulin Nie.

Till dem som är oroliga för att det här innebär slutet för nyårsfyrverkerier säger Erik Nilsson att de kan vara lugna.

– Det finns andra fyrverkeripjäser med liknande effekt som är säkrare så det behöver man inte vara orolig för.

Tillstånd för att skjuta raketer med pinne

Användaren ska ha genomgått någon av MSB godkända utbildningar. En sådan utbildning ska bland annat innehålla:

  • Kunskaper om regler kring användning av fyrverkerier. Det vill säga relevanta bestämmelser i lagen om brandfarliga och explosiva varor, i ordningslagen och i MSB:s föreskrifter.
  • Tekniska kunskaper om fyrverkerier inklusive skaderisker med fyrverkerier.
  • Praktiska kunskaper om avfyrning av fyrverkerier inklusive åtgärder vid olyckor, funktionsfel och andra oväntade fel.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.