BILDEN ÄR ETT MONTAGE. I år blir det lasershow i Lidköping på nyår. Foto: TT/SVT

Lidköping byter nyårsraketer mot laser

Uppdaterad
Publicerad
Det traditionella nyårsfirandet i Lidköping kommer att se annorlunda ut i år. De är en av två kommuner i landet som byter nyårsraketerna mot en lasershow, till förmån för djur och natur.

Ämnen har varit aktuell en längre tid, men i år valde alltså Lidköpings kommun att göra slag i saken och byta ut det årliga fyrverkeriet på Nya Stadens torg mot en lasershow.

– Det är klart att folk har ifrågasatt och inte vill att vi ska röra en tradition som ett nyårsfirande. Men de flesta är väldigt positiva och ser nog fram emot det, säger Helene Wellner, kultursekreterare.

Kostar 200.000 kronor

Förra året kostade det sex minuter långa fyrverkeriet 150.000 kronor. Lasershowen blir 10 minuter lång och kostar 200.000 kronor, men i gengäld kommer den också visas efter mörkrets inbrott på nyårsdagen.

LÄS MER: Fyrverkeribranschen i krismöte efter raketkaos

Tipset för den som vill se föreställningen är att ta sig till torget. Eftersom inga ljus kommer att skjutas mot himlen kan det bli svårt att se något på avstånd.

Hoppas på fortsättning

I år är det Lidköping och Boden som testar lasertekniken som en ersättare för det klassiska fyrverkeriet. Vinsterna handlar dels om att många djur far illa av ljudet under högtiden, samt att raketer har en negativ inverkan på miljön. Lasershowen i Lidköping kommer att dra ungefär lika mycket el som en normalstor villa gör under samma period.

Betyder det att lasershowen är Lidköpings nya tradition?

– Det får vi se. Vår förhoppning är att det blir så bra så att vi kommer kunna jobba vidare med detta, säger Helene Wellner.

SVT rapporterade · Vad tycker du om nyårsfyrverkerier?

12.13
Fantastiskt vackert men än en gång en mänsklig nonchalans gentemot djur och natur, fram för ljudlöst himlaspel!
12.52
Dags att ta bort nyårsfyrverkerier. Mer negativt än positivt med dem
12.52
Totalförbjud alla nyåraraketer och alkohol så slipper vi en massa onödiga olyckor och brott.
13.09
Tummen upp för det tycker.... ????! ????
13.09
Tycker det är löjligt att ta bort raketerna för att några djur blir rädda det går att träna bort
13.09
Kanonbra djur och natur tänk.All heder åt Er.
13.10
Vilken bra idé Alexander! Varenda svensk kommer helt klart att lyda, finns exempelvis inga som tar droger idag tack vare att det är förbjudet!
13.16
Det bästa som har hänt på länge

13.16
Toppen för miljö djur o natur
Äntligen lite vettigt folk
13.16
Laser går utmärkt att belysa moln/dimma, som ju är ganska vanligt förekommande. Vid klart väder kan man tänka sig rökmaskiner eller brasor för att ordna laserprojektioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer