Peter Henriksson, säkerhetschef på Katrineholms kommun, framför huset på Stortorget där en övervakningskamera snart kommer att sättas upp. Foto: SVT

Katrineholm satsar på övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholm är en av kommunerna som redan inlett ett nära samarbete med polisen för att få till kameraövervakning efter att den nya kamerabevakningslagen trätt i kraft. Trots att kommunen inte har några så kallade utsatta områden finns ett uttalat mål om att utöka kameraövervakningen.

Just nu tittar kommunen tillsammans med polisen på tre olika platser i Katrineholm där det ska sättas upp övervakningskameror. Kommunens säkerhetschef avslöjar att en av kamerorna ska sättas upp på en av byggnaderna på Stortorget.

– Den ska filma torget, tunneln och det flödet som finns i Katrineholms centrum, säger Peter Henriksson.

Har redan kamerabevakning

Katrineholm har redan kommunala kameror på plats. Dels bevakas Lövatunneln sedan några år tillbaka, dels har hälften av kommunens tio skolor en kamerabevakning, antingen inomhus eller ute.

Dessa kameror sattes upp i syfte att stoppa skadegörelse, stölder och klotter. Bara på Sandbäcksskolan skedde ett inbrott och 80 fönsterrutor krossades under 2017. Allt till en kostnad på över 400 000 kronor. Men sedan 14 kameror sattes upp på skolans fasad har bara något enstaka glaskross förekommit.

”Vill jobba förebyggande”

I övrigt har kommunen inga områden på polisens lista över så kallade utsatta områden, eller hög brottslighet. Trots det väljer man att övervaka olika delar av kommunen.

– Jag vill vända på det. Vi har det väldigt tryggt i stan och vi vill ju fortsätta ha det så. Vi vill inte att det skenar iväg så som det gjort i andra städer. Därför vill vi jobba förebyggande, säger Peter Henriksson.

Tror på nya bevakningslagen

Än så länge är det inte bestämt om det blir polisen eller kommunen som ska äga kamerorna och betala för dem. Kommunen hoppas dock på att det blir enklare att få kameratillstånd med den nya lagen.

– Jag hoppas att det går enkelt. Sen finns det där med GDPR. Jag ser egentligen inga problem med det eftersom vi kommer att använda kamerorna i brottsförebyggande syfte, men vi får testa lagen, säger Peter Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.