Foto: Svenska Bandyförbundet

Katrineholmaren Per Johansson ska sjunga nationalsången inför tiotusentals

Uppdaterad
Publicerad

Per Jonsson från Katrineholm har fått ett gig utöver det vanliga. Under helgen när SM-finalerna i bandy avgörs på Tele2 arena i Stockholm har han fått uppdraget att sjunga nationalsången.

Per Jonsson, 32, har många år bakom sig som sångare i ett flertal lokala band och konstellationer. Senast i rockggruppen One Two Die Four, som gjorde sin sista spelning i somras.

Numera är han bosatt i Stockholm där han också jobbar som lärare. Scenvanan håller han uppe genom rollen som sångare i Queen-coverbandet ”Queer”.

Men just nu är det alltså fullt fokus på Sveriges nationalsång.

– Det är en jätteära att få sjunga men också extremt nervöst, säger Per Jonsson.

Isvana finns

Scenvanan finns där och även isvanan efter att ha spelat bandy i ungdomsåren. Men att stå själv inför mellan 20 000 och 30 000 åskådare och sjunga är något nytt.

– Jag är van vid att spela i band men det blir en ny situation att sjunga detta a capella i direktsänd tv och inför så mycket folk, säger Per Jonsson.

Tre framträdanden

Under helgen delas det ut SM-tecken i flera åldersklasser både på herr- och damsidan. Jonsson har uppdraget att sjunga dels när J20 spelar final på fredagskvällen och dels när seniorfinalerna för damer och herrar avgörs under lördagen. Under torsdagskvällen fick han chansen att repetera framträdandet inför tomma läktare.

– Det var jätteskönt att få provsjunga, på en stå stor arena ekar det ordentligt vilket är lite ovant, säger Per Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.