Katrineholms Volleybollklubb slickar såren

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått snart fem månader sedan avslöjandet att svenska mästarlaget Katrineholms Volleybollklubb betalat ut svarta löner till sina utländska spelare.

Förra året blev förmodligen det mest turbulenta i klubbens 37-åriga historia. På våren blev man svenska mästare för fjärde gången. I höstas avslöjades klubben som skattefuskare och för att ha betalat ut svarta löner till sina spelare.

För att ta in en spelare från land utanför EU måste klubben redovisa till Migrationsverket att man betalar minst 14.300 kronor i månaden till spelaren. Klubben måste också redovisa inbetald skatt för spelaren.

Volleyfusk

Hur kunde det ske?

– Okunskap, möjligtvis. Det måste ha varit dålig information och okunskap, säger Ulf Blomgren, ordförande för Katrineholm Volley.

Skatteskandalen slog ner som en bomb och Svenska Volleybollförbundet lovade att ta till krafttag. I dag har man infört en tuffare kontroll av klubbarna.

– Vad vi tittar på är att skatten är betald och att den är rimlig i förhållande till bruttolönen, säger Saffat Eraybar, ordförande i Svenska Volleybollförbundet.

Ulf Blomgren fick ta över ordförandeklubban efter skatteskandalens avslöjande och menar att ordningen i dag är återställd.

Svenska mästarkronan har dock hamnat lite på sned för klubben. I elitserietabellen så här långt denna säsongen så ligger laget på en blygsam sjätteplats, 23 poäng efter ledande Hylte.

Ordföranden menar att klubben kan ha skadats av skatteskandalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet