KD:s stolar i regionfullmäktige i Sörmland står ofta tomma

Uppdaterad
Publicerad

Valet 2018 gick bra för Kristdemokraterna i Sörmland. Partiet ökade antalet platser i regionfullmäktige från tre till fyra. Men framgångarna har också lett till problem. Under mandatperioden har partiet haft för få politiker på plats på de flesta av regionfullmäktiges sammanträden för att fylla alla partiets platser.

Regionfullmäktige i Sörmland består av 79 ledamöter som är direkt valda av medborgarna via partiernas valsedlor. Hur många ledamöter ett parti får avgörs av valresultatet. De översta kandidaterna på partiernas valsedlar, eller de som fått flest personröster om det finns sådana, får ta plats som ledamöter.

Vanligt med ersättare

SVT Nyheter Sörmland har tittat närmare på närvaron i regionfullmäktige sedan det senaste valet 2018. Granskningen visar att de flesta ledamöter som suttit hela mandatperioden haft hög närvaro.

Regionvalet 2022 Sörmland

De flesta partierna har också kunnat fylla sina platser med ersättare om någon varit borta. Men där är det ett parti som skiljer sig från de övriga.

Kristdemokraterna har haft en tom plats vid sex hela möten under mandatperioden och två tomma platser på ett möte. Därtill har partiet saknat minst en ersättare under delar av ytterligare fyra möten.

Kommunframgångar påverkade

Det enda andra partiet som haft tomma stolar ett helt möte är Sverigedemokraterna, som saknade ersättare för två ledamöter vid ett tillfälle. Övriga partier har haft tomma stolar under delar av ett möte vid enstaka tillfällen.

– En bidragande orsak är att det gick bra i valet även i kommunerna, säger Juha Frondelius, gruppledare för KD i Region Sörmland.

Hur har frånvaron påverkat Kristdemokraternas inflytande i Region Sörmland? Och hur ska partiet motverka att problemet uppstår igen efter kommande val? I klippet ovan svarar Juha Frondelius på frågorna.

Så har vi gjort granskningen

Uppgifterna om tomma platser kommer från regionfullmäktiges mötesprotokoll. SVT har valt att granska protokollen från 15 fullmäktigesammanträden under mandatperioden då det har varit normalt mötesdeltagande.

Under perioden mars 2020–juni 2021 begränsades antalet mötesdeltagare på regionfullmäktiges sammanträden på grund av pandemin, och därför har dessa möten inte tagits med i granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Sörmland

Mer i ämnet