Kjell Larsson tror inte att han kommer att få fiber. Hör honom berätta varför i klippet ovan. Foto: SVT

Kjell har väntat på fiber i över fem år: ”Klart att man är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Larsson som bor utanför Malmköping har väntat på att få fiber i över fem år. Då hakade han på ett kampanjerbjudande för 19 900 kronor för att få det indraget i huset – men sedan dess har inte mycket hänt. Och när han i höstas hörde av sig till fiberföretaget IP-Only låg summan istället på 170 000 kronor.

– Man känner sig som andra klassens kommuninvånare, säger han.

Kjell Larsson har försökt att få fiber anslutet till sitt gula hus på landet i många år. Redan 2015 lämnade han in en intresseanmälan hos IP-Only via en extern länk som fanns på Flens kommuns hemsida. För 19 900 kronor skulle han få fiberanslutning till sitt hus, men så blev inte fallet.

– Det är klart att man är besviken, säger han.

För svalt intresse

När IP-Only tittade på möjligheten att bygga ut fibernätet i Kjells område 2018 kunde företaget konstatera att det var för få intresseanmälningar. Det krävdes att minst 70 procent av alla i området skulle anmält intresse.

– På intresseanmälan står det ”om intresset är tillräckligt stort återkommer vi med ett erbjudande till dig”, men intresset var inte tillräckligt stort i byggområdet, säger Andreas Eriksson, kommunansvarig på IP-Only.

Namninsamling drogs igång

Två år senare gjorde Kjell och två av hans grannar en namninsamling för de boende som ville ha fiber. Det blev ett 20-tal underskrifter, men enligt IP-Only var detta också för lite.

– Då det under denna tid inte heller fanns möjligheter att söka stödmedel beräknade vi priset för respektive hushåll till 170 000 kronor, säger Eriksson.

I klippet nedanför berättar Andreas Eriksson om Kjell Larssons chanser att få fiber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.