Sofia Amloh är i dag heltidspolitiker i Nyköpings kommun. Foto: Robin Persson/SVT

Klart: Sofia Amloh (S) tar plats i riksdagen – efter företrädarens plötsliga avgång

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Sofia Amloh från Nyköping som blir ny riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hon går in i stället för Inge Ståhlgren från Oxelösund som hastigt hoppade av uppdraget i måndags efter att ha fastnat i en rattfyllerikontroll.

Sofia Amloh är 35 år och i dag bland annat ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköping och sitter i kommunstyrelsen.

Hon är tjänstledig från en tjänst vid ståltillverkaren SSAB för att jobba heltid inom politiken.

Går in som ersättare

Sofia Amloh går in som ersättare för katrineholmaren Fredrik Olovsson som sedan förra hösten är tjänstledig från riksdagen för att arbeta som statssekreterare på finansdepartementet.

Han ersattes först av Oxelösundspolitikern Inge Ståhlgren som i måndags hoppade av uppdraget efter att enligt egna uppgifter ha kört bil med alkohol i blodet. Han ska ha stoppats i helgen och blev av med körkortet.

Jämställdhet och arbetsmiljö

Efter detta gick frågan i stället till Sofia Amloh, som ersätter fram till riksdagsvalet nästa år.

– Jag brinner för jämställdhetsfrågor och är ordförande för S-kvinnor i Sörmland. Jag är också mycket intresserad av arbetsmiljöfrågor och arbetarnas rättigheter och har tidigare varit aktiv i IF Metall, som jag fortfarande är medlem i. Jag har ett brett politiskt intresse och ser fram emot riksdagsarbetet oavsett vilka politiska frågor partiet ger mig, säger hon i en presskommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Sörmland
Mer Nyheter