Nu finns flera nya förslag för hur Svenska hem arena ska utvecklas. Foto: SVT/Andrén Fogelström

Klassisk arena i Strängnäs kan få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Ska Svenska hem arena göras om till parkeringshus, eller kanske en mässhall i kombination med en trampolinpark för barn? Det är två av de förslag som ägaren presenterat för Strängnäs kommun.

När bolaget Svenska hem köpte arenan av Jehovas vittnen 2007 var tanken att den skulle rivas. Hela området skulle göras om till bostadsområde så snart den nya detaljplanen blev klar. Men hela programarbetet avstannade, bland annat eftersom det fanns olika viljor om hur den delen av Tosterön skulle utvecklas. Ett stort frågetecken var om den smala Tosteröbron skulle klara av mer trafik som en kraftig nybyggnation skulle innebära.

Fritt fram för nya förslag

Men förra året blev en ny trafikutredning klar som visar att Tosteröbron klarar av mer exploatering på Tosterön. Trafikutredningen innebar att Svenska hem kunde börja hoppas på en detaljplan igen, eftersom kommunen har tagit upp programarbetet. Bolaget kom överens med kommunen om att deras konsulter skulle ta fram ett nytt förslag kring hur arenan och området omkring den ska utvecklas.

Hundratals nya bostäder

I höstas presenterade Svenska hem två alternativ för kommunen, varav ett ska fortsätta utvecklas. Enligt det alternativet står arenan kvar, men det intilliggande hotellet rivs för att ge plats åt bostäder i form av flerfamiljshus. Även på den stora parkeringen kan det byggas bostäder.

För själva arenan har Svenska hem flera idéer. Ett förslag är att den används som parkeringshus i sitt befintliga tillstånd.

Förslag 1 går ut på att använda arenan i befintligt skick som parkeringshus. Foto: Andrén Fogelström

Ett annat är att den byggs om till kombinerade bostäder och inomhusträdgård i Bovieran-stil. Delar av taket behöver då bytas ut till ett glastak.

Enligt förslag 2 görs delar av taket om till glastak. Parkering, vinterträdgård och bostäder ryms i arenan. Foto: Andrén Fogelström

Trampolinpark

Ett tredje förslag är att arenan delas upp i flera delar i en galleria-liknande lösning. I mitten anläggs en gågata kantad av olika lokaler, kontor eller studentbostäder. Längs långsidorna görs plats för större verksamheter till exempel en mässhall, lekland eller en trampolinpark för barn. Även i det här förslaget har taket bytts ut mot ett glastak.

Förslag 3 går ut på att arenan delas upp i flera delar, till exempel trampolinpark och mässhall. I mitten en gågata, kontor och studentbostäder. Foto: Andrén Fogelström

– Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska ta ställning till det fortsatta arbetet med programmet under våren, säger nämndens ordförande Magnus Stuart (M).

Svenska hem har avböjt att medverka i en intervju.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.