Kvinna med bäckensmärtor skickades hem – dog av cancer

Uppdaterad
Publicerad

Ortopedkliniken inom Region Sörmland tog emot en kvinna med smärtor i bäckenet och skickade hem henne med smärtlindring och sjukgymnastik. När hon kom tillbaka med kraftiga smärtor efter ett halvår upptäcktes en cancertumör och kvinnan avled en kort tid senare.

Kvinnan var i 80-årsåldern och hade tidigare drabbats av en bäckenfraktur. När smärtorna inte gav med sig sökte hon på nytt till ortopedkliniken på Region Sörmland.

Där gjordes en röntgen som visade nytillkomna skador på kvinnans bäcken men ingen av de två läkare som tittade på röntgenbilderna bedömde skadorna som allvarliga.

Gjorde anmälan

Kvinnan skickades hem och ordinerades smärtlindring samt sjukgymnastik. Men smärtorna gav inte med sig och kvinnan sökte på nytt varpå man upptäckte en cancertumör i bäckenet. Cancern hade då spridit sig så pass mycket att kvinnan inte gick att bota. Kvinnan dog kort därefter och nu har Region Sörmland lex Maria-anmält händelsen.

Ny rutin

I anmälan står det att kvinnan kanske hade kunnat få behandling om cancern hade upptäckts i ett första skede.

För att något liknande inte ska inträffa igen har ortopedkliniken infört en ny rutin som innebär att röntgenavdelning hädanefter alltid ska ta ställning till om det utifrån röntgenbilderna går att utesluta cancer eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer